New SAIL campus construction moving quickly!

Staff and adults at Chapel Haven Schleifer Center have been watching with daily amazement as a crane drops 150 tons of structural street in place to form the shell of the new Schleifer Adult Independent Living (SAIL) Universal building.

The building is literally rising into the sky!

The SLAM Construction team reports that after working ten weeks underground installing over 450 yards of concrete, the steel crane arrived onsite on Wednesday January 2nd to begin the building’s main superstructure and floor joists. Three times a week a crew of six will be accepting tractor trailer’s loaded with steel. The crane will be active for six weeks installing roughly 150 tons of structural steel, 80 tons of steel joists and 53,000 sf of steel decking!

View a time lapse as the building goes up here

The Schleifer Adult Independent Living (SAIL) is a state-of-the-art, four-story 48,500 SF residential, community and engagement building which is designed for residents to age in place. This new building will be universal in design and layout, and will be intergenerational, where adults with disabilities can flourish into their senior years in a vibrant and non-institutional setting.

Construction of a lifelong living center for adults is part of a multi-phase transformation at Chapel Haven Schleifer Center.

Phase 1 of Chapel Haven’s expansion is now complete and features:

  • A new, 32,500-square-foot residential and classroom building to house Chapel Haven’s REACH program, which for 46 years has helped adults with cognitive and social disabilities learn to live independently. The new building features spacious new apartments, state-of-the-art classrooms, a student lounge and a teaching apartment where day students can benefit from the life skills curriculum.
  • A new outdoor courtyard, dubbed the “outdoor living room” by Chapel Haven’s design/build team, the S/L/A/M Collaborative.
  • A new Welcome Center, punctuated by a curved glass lobby and reception space that immediately draws you in from the outdoor “living room.” A stone hearth and built-in seating provide a warm welcome to families, while a gallery for showcasing resident artwork connects to a new multi-media presentation room.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *